Galeri Işık Teşvikiye "Boğaz'ı Yeniden Tanıma"ya Davet Ediyor
Ayten Yetiş Doğu, İstanbul Boğaz'ının acımasızca tüketilen sahillerini konu ettiği "Boğaz'ı Yeniden Tanımak" resim sergisiyle, 18 Eylül – 8 Ekim tarihleri arasında Feyziye Mektepleri Vakfı'na ait Galeri Işık Teşvikiye'de sanatseverlerle buluşuyor.
Sergide, İstanbul'un gökdelenlerini ya da göz kirliliği yaratan hiçbir objeyi resmine aktarmadığı "Boğaz'ı Yeniden Tanımak" projesiyle Ayfer Yetiş Doğu, bilinenin aksine sadelik ve sağduyunun hakim olduğu farklı bir İstanbul Boğaz'ı manzarası sunuyor. Ayfer Yetiş Doğu, bu projesiyle İstanbul Boğaz'ının aklımızda kalan güzelliklerini gelecek kuşaklara aktarmayı hedefliyor.
Mavi ve tonlarının hakim olduğu Doğu`nun çalışmalarını Eleştirmen Kaya Özsezgin şöyle ifade ediyor:"Nesneyi salt nesne, peyzajı salt peyzaj, derinliği ve hacimselliği iç mekan ve espasla soyut düzlemde kurulan bir görselliğin ürünü olarak görüyor Ayten Y. Doğu. Gerçekliğin görüntüsel olarak değil, aynı zamanda hem görüntüsel hem kavramsal boyutta kavranması da tanımlayabileceğimiz bir yaklaşım. Resmimizde nicedir eksikliği duyulan ya da örneklerine ender rastladığımız bu anlamda deneysel bir araştırma; Doğu`nun çalışmaları."
Ayten Yetiş Doğu denildiğinde, dinamizm yaratan statik resimler, sadelik, arınma, ışık, sessizlik ve sonsuzluk gelir akla. Bunlar zaman zaman karşımıza boşluk algısını vurgulayan, mekân ve sonsuzluk arasında köprüler kuran seramik küpler, kaseler, silindirler, olarak çıkar. Sanatçının Atmosfer Resimleri olarak tanımladığı bu çalışmalarında Ayten Yetiş Doğu mekân üzerinde, özellikle de iç mekan yanılsamaları içinde yoğunlaşan yapıtlarıyla ön plana çıkar. Espas yerine derinlik, mekan yerine sonsuzluk kavramını çağrıştıran uzamsal boşluklar, Atmosfer Resimleri'nde ortaya çıkan en radikal değişimdir.
Ayten Yetiş Doğu
Ayten Yetiş Doğu, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümünde Adnan Çoker ve Özdemir Altan atölyelerinde öğrenim gördü. 1966 yılında Nurullah Berk atölyesinden mezun oldu. 1967-1970 yılları arasında Viyana`da resim çalışmalarında bulundu. 1972-1975 arasında çalışmalarını Almanya`da sürdürdü. Sanatçı ikisi yurt dışı olmak üzere toplam 19 kişisel sergi gerçekleştirdi ve çok sayıda karma sergiye katıldı. Sanatını, renk, ışık, gölgeyi vurgulamak olarak betimliyen sanatçı halen çalışmalarını İstanbul`da kendi atölyesinde sürdürmektedir