Işık Kitap Kulübü
Yapı Kredi Müzesi, Alaca Höyük kazılarında çıkarılan arkeolojik eserlerin önemli bir bölümünü geçici süreyle müzesine taşıyor.
Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifiyle 1935 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk arkeoloğu Remzi Oğuz Arık ve etnolog Hâmit Zübeyr Koşay tarafından Çorum’da başlatılan ve Türkiye Cumhuriyeti’ni uluslararası alanda temsil eden ilk bilimsel kazı unvanına sahip Alaca Höyük eserleri, bu sergide ilk defa bir arada sergilenecek. TC Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ın işbirliğiyle Cumhuriyet’in 100. Yılı’na özel hazırlanan "Bir İdealin Peşinde: Atatürk ve Alaca Höyük" sergisi, 13 Ekim 2023 – 10 Mart 2024 tarihleri arasında Yapı Kredi Müzesi’nde ücretsiz ziyaret edilebilecek.
Sergi kapsamında Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Alaca Höyük Müzesi, Çorum Müzesi ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nden 235 arkeolojik ve etnografik orijinal eser İstanbul Yapı Kredi Müzesi’ne getirilerek kronolojik ve tematik bölümler altında sunulacak. Türk Tarih Kurumu Arşivi’nden seçilen fotoğraflar ve Mahmut Akok tarafından yapılan orijinal çizimlerin bir kısmı ise ilk defa bu sergide görülebilecek.

Yapı Kredi Galeri, sergi programının yanı sıra İstiklal Caddesi’ne açılan ve portiko olarak adlandırılan bina girişinde yeni bir kamusal programa başlıyor.
Sokak ve bina, kamusal alan ve kurum arasındaki eşikten beslenen “Portiko Okumaları ve Performansları” sanat, bilim, felsefe, psikoloji, antropoloji, ekonomi ve siyaset teorileri, edebiyat, şiir gibi disiplinleri içeriyor. İki ayrı odağı olan program günümüz performans sanatından örnekleri sokakla buluştururken bir yandan da sesli okumanın ve dikkatle dinlemenin ne anlama geldiğini sorguluyor. Performans sanatçıları özellikle mimari ve kamusal alanla ilişkilenen çalışmalarıyla Portiko’ya davet edilirken okuma programında sanatçı, yazar, şair, editör, araştırmacı ve kültür çalışanlarının kendi yazdıkları ya da onlara ilham veren metinler yer buluyor. Portiko Programı, okumanın performatif bir eylem olmasına işaret ederken metnin yorumlanmasına da fırsat tanıyor.
Yapı Kredi Kültür Sanat’ın 1945’ten bu yana devam eden yayıncılık geleneğiyle ilişkilenen okuma programı, Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan kitapların, cogito, kitap-lık ve Sanat Dünyamız dergilerinin içeriklerinin de yer aldığı çok disiplinli bir yol izliyor. İstanbul’un çokdilli bir şehir olduğu göz önünde bulundurularak hazırlanan Portiko’da şehrin eski ya da yeni sakinlerinin izleyici olarak konuk edilmesi hedefleniyor. Portiko, Yapı Kredi Müze, Galeri, YKY Beyoğlu Kitabevi ziyaretçilerini ve caddenin kalabalığı arasındaki insanları gündelik koşuşturmaya kısa bir ara vermeye davet ediyor. Günde yüz binlerce kişinin geçtiği İstiklal Caddesi’nin hareketliliği ve öngörülemez dinamiği arasında sanata ve düşünceye daha çok alan açmaya çağıran bu program, bina mimarisi ve kamusal alanla ilişkiyi temel alıyor. Galeri ve müze dışındaki mekânları kullanan program, beden ve performans üzerinden farklı ses, dil ve düşünceleri bir araya getiriyor.
Yapı Kredi Galeri ekibi tarafından hazırlanan program Tarabya Kültür Akademisi’nin işbirliği ile Almanya’dan İstanbul’a misafir sanatçı programıyla gelen kültür çalışanlarını da ağırlayacak. Portiko, her ay iki kez Çarşamba günleri 18:00’de izleyicileri bekliyor.

İstiklal Caddesi'nde uzun yıllar Türkiye İş Bankası'nın Beyoğlu Şubesi olarak hizmet veren, korunması gerekli kültür varlığı olarak tescilli binanın resim müzesi olarak hizmet vermesi için restorasyon inşaatı devam ediyor. Projesi Teğet Mimarlık'ın imzasını taşıyan binanın inşaat çalışmaları devam ederken, müze hazırlıkları da İş Sanat tarafından başlatıldı.
Müzenin kurucu küratörlüğüne, mimar, sanat tarihçisi ve yazar Prof. Dr. Gül İrepoğlu getirildi. Burçak Madran müzeolojik konularda danışman olarak görev alırken, İş Sanat’ın plastik sanatlar danışmanı Prof. Rahmi Aksungur da müze hazırlık çalışmalarında önemli bir rol üstleniyor.

Galeri yayınlarından seçilen farklı içeriklere sahip kitaplar, üniversitelerin güzel sanatlar fakülteleri, güzel sanatlar liseleri, müzelerin kütüphaneleri ve Anadolu’da yer alan bağımsız sanat mekânlarının kitaplıklarına da armağan edildi.
Cumhuriyetin ilk yıllarında kurulan ve Türkiye’de sigortacılığın gelişimine önemli katkıları bulunan Millî Reasürans’a bağlı Millî Reasürans Sanat Galerisi, Cumhuriyetin 100. kuruluş yıl dönümü için galeri arşivinde yer alan ve geçmiş sergilere ait kitaplardan oluşan özel bir kitap seçkisi hazırladı. Seçki güzel sanatlar fakülteleri, güzel sanatlar liseleri, müzelerin kütüphaneleri ve Anadolu’da yer alan bağımsız sanat mekânlarının kitaplıklarından oluşan 100 kuruma armağan edildi.

Cumhuriyet Kitapları, Cumhuriyet’in 100.Yılı kapsamında “100. Yıl Kitaplığı” oluşturdu.
İstanbul Üniversitesi, 100. Yılını kutladığımız Türkiye Cumhuriyeti’nin en eski ve köklü üniversitesi olarak, 100 yıllık bilimsel birikimini akademisyen, araştırmacı ve tüm ilgililerin erişimine açık hâle getirdi.
Cumhuriyetimizin 100. Yılında Türkiye’nin ‘Yaşayan’ Seyahatnamesi
Gezgin yazar Seymen Bozaslan, cumhuriyetimizin 100. yılında anlamlı bir eserle okurların karşısına çıktı. Altın Kitaplar etiketiyle yayımlanan 100. Yılında Türkiye Seyahatnamesi teknolojik alt yapısıyla kalıpların dışına çıkarıyor, geleneği gelecekle buluşturuyor.
Bozaslan yeni kitabı hakkında, “81 ili defalarca gezerek tüm şehirlerde fotoğraflar çektim, notlar aldım ve bunları Spotify, Youtube ve Google Maps QR kodları ile yenilikçi bir yaklaşımla bütünleştirmeyi hedefledim,” yorumunda bulundu.
Eserin yayımlanmasının ardından Bozaslan’ın gerçekleştireceği seyahatler doğrultusunda QR kodların güncellenmesi ve kitabın yaşayan bir seyahatname olması hedefleniyor.