“IŞIK’ta Kodlama Saati: Yapay Zekâ ve Yaratıcılık”
Bilgisayar Bilimleri Eğitimi Haftası dolayısıyla tüm dünyadan öğrencilerin kodlama becerisiyle ilgili etkinlikler gerçekleştirdiği “Hour of Code” isimli küresel hareket, bu yıl 4-9 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirildi. 180'den fazla ülkede milyonlarca öğrenciye ulaşan “Hour of Code” ile çocukların algoritmik düşünme becerilerini geliştirmeleri ve onların fikir üretebilen, fikirlerini teknoloji kullanarak hayata geçirebilen bireyler olarak yetişmeleri amaçlanıyor. FMV ışık Okulları olarak tüm yerleşkelerimizle katılım sağladığımız “Hour of Code” etkinliğinde bu yılki temamız, okullarımızın da gündeminde olan “Yaratıcılık ve Yapay Zekâ” konusu oldu. Öğrencilerimiz bir kez daha bilgisayar bilimini kullanarak problem çözme becerilerini geliştirme yönünde çalıştılar.
21. yüzyılda çocukların sahip olması gereken en temel beceriler; yaratıcılık, eleştirel düşünme, iletişim ve iş birliği olarak tanımlanmaktadır. Teknolojinin eğitime sunduğu yenilikler ve aynı zamanda getirdiği kolaylık, öğrencilerin bu becerileri kazanmasını oldukça kolaylaştırmaktadır. Bu becerilerinden birisi “Computational Thinking” kavramı, “bilgisayar bilimini kullanarak problem çözme becerisi” şeklinde ifade edilmektedir. Bu kavramın temelinde, algoritmik düşünme ile büyük problemlerin küçük parçalara ayrılması, sonucun gözlemlenerek en başta öngördüğü sonuca göre doğru adımlar atılmaya devam edilmesi yer almaktadır. Bu becerilere sahip olmak, öğrencilerin derslerinde ya da günlük hayattaki sorunlarını da kolaylıkla çözebilmesine katkı sunmaktadır.
Neden 9 Aralık Haftası?
“Hour of Code”, her yıl Bilgisayar Bilimleri Eğitim Haftası boyunca gerçekleşir. Bilgisayar Bilimi Eğitim Haftası, bilgisayar biliminin öncüsü Amiral Grace Murray Hopper'ı hatırlamak amacıyla her yıl doğum gününde, 9 Aralık 1906, düzenlenmektedir. Amiral Hopper, bilgisayar programlama dilleri için ilk derleyiciyi (compiler) geliştiren ve "debugging" diye bilinen programı hatalardan temizleme kavramının da ilk kullanıcılarından olan bilim kadınıdır. Aynı zamanda ilk modern programla dillerinden olan COBOL'un da geliştiricilerindendir.