Semih Balcıoğlu - Güle Güle İstanbul
04.02.2014 - 22.02.2014
USTA KARİKATÜRİST SEMİH BALCIOĞLU "GÜLE GÜLE İSTANBUL"
SERGİSİ İLE FMV GALERİ IŞIK TEŞVİKİYE'DE
Modern Türk karikatürünün en önemli ustalarından Semih Balcıoğlu'nun, yaşadığı kent İstanbul ile adeta hesaplaştığı "Güle Güle İstanbul" sergisi, 4 Şubat 2014 Salı günü FMV Galeri Işık Teşvikiye'de karikatür ve İstanbul tutkunları ile buluşuyor
Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli çizerlerden ve aynı zamanda bir FMV Işık Lisesi mezunu olan Semih Balcıoğlu'nun "Güle Güle İstanbul" kitabı için, Türk edebiyatının usta kalemi Yaşar Kemal şöyle diyor: "Sanatçılarımız arasında belki ilk olarak Semih Balcıoğlu yakaladı bugünkü Türkiye'nin, İstanbul'un karmaşıklığını. Ve İstanbul'un en görkemli destanını, romanını, ağıtını çizgilerle yazdı. Yüzyılların İstanbul'u, minareleri, kiliseleri, surları, yalıları, köşkleri, sarayları, kuleleri, çarşıları, arnavur kaldırımlarıyla başını alıp giderken Semih Balcıoğlu, bu çekip giden İstanbul'a belki ağıtların en güzelini yaktı. İstanbul gitmiştir artık ve bizim onun arkasından ağıt yakmaktan başka umarımız yok. Ve gelen İstanbul gülünçtür, uydurmadır, yalancıdır. Bütün insanlığın yüzyıllar boyunca nazlayarak yaptığı bu şehri, alınterini, göz nurunu, yeni gelen yabancılaşmış insanlar, barbarlar bir anda yıkmışlar, yerine çirkinliğin tapınaklarını, apartmanlarını dikmişlerdir. Giden gitmiş, gidecektir, ama gelen böyle mi gelmeliydi? Semih Balcıoğlu'nun gülen çığlığı diyor ki: 'Bu iş böyle olmamalı.' Güle Güle İstanbul ve hoş geldin Semih Balcıoğlu."
Yaşadığı kentin bilincine varmış az sayıdaki sanatçılarımızdan Balcıoğlu, bir cehenneme çevirdiğimiz bu kentin korunmaya, saklanmaya ve zaman zaman sergilenmeye değer bir hazine olduğunu anlatmaya çalışıyor bizlere. Bir 'İstanbul aşığı' olan sanatçının çalışmalarına baktığımızda da karikatürünün yeni estetiğinin, İstanbul üzerinden kurulduğunu kolayca görebiliyoruz.
"Güle Güle İstanbul" da geçmişte yayımladığı İstanbul karikatürlerini yeniden ele alan ve büyük boyutlarda çalışan Balcıoğlu, kentin sorunlarını 'Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet' olmak üzere 'Üç İstanbul' üzerinden yorumluyor. Ve sanatçının bu süreçte çizgi dünyası ikiye ayrılıyor: Hızla çizip yetiştirmek zorunda kaldığı basın karikatürleri ve İstanbul'da yaşanan genel insanlık sorunlarını anlattığı çizimler.
Balcıoğlu'nun "Güle Güle İstanbul" temalı eşsiz çizimlerinin bir araya getiren bu sergi yaşadığımız bu kente sahip çıkmamız ve onu korumamız gerektiğini de karikatürleriyle bir kez daha kazıyor zihinlerimize. Usta karikatüristin "Güle Güle İstanbul" sergisini 22 Şubat 2014 tarihine kadar FMV Galeri Işık Teşvikiye'de görebilirsiniz.
Semih Balcıoğlu eserlerinin tüm hakları, korumak ve geleceğe taşımak adına "BİZ Karikatür ve Çizgi Roman Koleksiyonu"ndadır. Bu sergi "BİZ Karikatür ve Çizgi Roman Koleksiyonu" kapsamında gerçekleştirilecek ilk Semih Balcıoğlu sergisidir.
SEMİH BALCIOĞLU HAKKINDA
1928'de İstanbul'da doğdu, 27 Ekim 2006'da yine aynı kentte yaşamını yitirdi. Ortaöğrenimini Özel Işık Lisesi'nde, yükseköğrenimini 1951'de Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (bugün Mimar Sinan Üniversitesi) Grafik Bölümü'nde tamamlamıştır.
İlk karikatürü 1943'te Akbaba'nın "Genç Fırçalar" köşesinde yayımlanmış, bunu Cemal Nadir Güler'in Amcabey'inde yayımlananlar izlemiştir. Daha sonra Akbaba ve Karikatür'e de çizen Balcıoğlu'nun üslubu Cemal Nadir'in etkisiyle gelişmiş; 1950'de Akşam gazetesinde sürekli çizmeye başlamıştır. ABD'li karikatürcü Saul Steinberg'in (1914-99) "çizgide mizah" anlayışını benimseyerek Türk karikatürünün 1950 Kuşağı içinde yer almıştır. Cemal Nadir ve Ramiz Gökçe'nin (1900-53) egemen olduğu karikatür dünyasını farklı bir düzeye ulaştıran bu yeni kuşak, gazetelerin dışında, kendi kişisel girişimleriyle yayımladıkları dergilerde de etkinlik göstermiştir.
Balcıoğlu, 1952'de ilk kişisel sergisini açarak Karikatür Albümü'nü, 1959'da ise Taş ve Taş-Karikatür (İlhan Selçuk ile) adlı mizah dergilerini yayımlamıştır. Vatan, Dünya ve Hürriyet'teki çalışmalarından sonra 1960'ta Tercüman gazetesinde 'baş karikatürcü' olmuştur. 1970'lerde bu görevi kısa bir süre Politika'da, 1990'larda da Aydınlık'ta sürdürmüştür. Özgür İnsan, Yankı, Çarşaf ve Çivi'de güncel siyasal karikatürler çizmiş, Çarşaf ve Çivi gibi mizah dergilerinin ilk yıllarında yayın yönetmeni olarak da görev almıştır. 1965 ve 1967'de 'seramik karikatür' çalışmalarını sergileyerek Türkiye'de üç boyutlu karikatürün ilk uygulayıcısı olan Balcıoğlu, 1970'te Karikatürcüler Derneği'nin kurucuları arasında yer almış ve derneğin birkaç kez başkanlığını üstlenmiş, 1973-79 arasında ise Türkiye Gazeteciler Sendikası başkanlığını yapmıştır.
Galeri Işık Teşvikiye Hakkında:
Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Okulları Nişantaşı Kampüsü'nün giriş katında 300 metrekarelik bir alanda yer alan ve kısa geçmişine rağmen birçok önemli sanatçının eserlerine ev sahipliği yapan Galeri Işık Teşvikiye, günümüzde İstanbul'un en gözde galeri arasında sayılıyor. Açılışından bugüne kadar geçen kısa süreye rağmen dünyaca ünlü sanatçılara ev sahipliği yaparak kültüre verdiği değeri ve eğitime sağladığı katkıyı ortaya koyarak ziyaretçileri tarafından büyük beğeni toplayan galeri, İstanbul kültür yaşamına yeni bir soluk getirdi.
İstanbul'un en önemli ve aktif noktalarından biri olan Nişantaşı'nda bulunan Galeri Işık Teşvikiye, sanat faaliyetlerinin yanı sıra eğitim ve öğretim çerçevesinde her türlü bilimsel, sosyal ve teknolojik etkinliklere ev sahipliği yapmayı asli görevi olarak görüyor. Bunun yanı sıra galeri, etkileşim ve tanıtımı da kapsayan değerli projelerle İstanbullu sanatseverlerle buluşuyor.
Galeri Işık Teşvikiye, Feyziye Mektepleri Vakfı'nın misyonu paralelinde, geleceğin sanatçıları ile sanatseverleri buluşturmak, sanata ve eğitime daha fazla katkıda bulunmak amacıyla yürüttüğü çalışmalarla İstanbul'un çekim merkezlerinden biri olmaya devam edecek.